Naar volgende pagina

Voeding

De website is nog in bewerking, maar is alvast online gezet! Geef opmerkingen gerust door via het contactformulier.
Het natuurlijk dieet van gerbils kent een seizoensgebonden voeding. In de zomermaanden kunnen ze grassen en kruiden eten. Dit is in de wintermaanden niet voorradig en eten zij meer zaden en granen. In de lente en herfst is het meer een mix wat in de natuur voor handen is en wat ze al op voorraad hebben aangelegd. Gerbils hamsteren namelijk in het wild ook. Zij slepen voer naar hun holletjes.

Een Mongoolse gerbil eet gemiddeld 10 tot 15 gram voer per dag, afhankelijk van leeftijd, activiteit en geslacht. Het is het beste om je gerbil dagelijks een kleine portie te geven, rond de 10-15 gram per dier. Als je meerdere gerbils samen houdt, kun je om de dag een grotere hoeveelheid voeren, bijvoorbeeld 30 gram per twee gerbils. Dit komt overeen met hun natuurlijke gedrag om voedsel te verzamelen en later te eten. Ze eten eerst de meest aantrekkelijke delen, zoals zaden of gedroogde insecten, en eten de rest later op.

Mongoolse gerbils zullen niet overeten, maar ze hamsteren overtollig voer en slaan het op in hun nest of een voorraadplek. Zorg bij het inrichten van de kooi dat deze plekken aanwezig zijn of door de gerbils gemaakt kunnen worden. Het is wel belangrijk om de opgeslagen voedselvoorraad regelmatig te controleren. Voedsel dat bederft of schimmelt, kan schadelijk zijn voor hun gezondheid.

In de dierenwinkel kan je gerbilvoer kopen. Dit is speciaalvoer gericht op gerbils en kan je beste geven. Hamstervoer lijkt op gerbilvoer, alleen hamstervoer kent een hoger vetgehalte en is daarom vaak te vettig. Vooral de zonnebloempitten zijn te vettig. Daarnaast kent hamstervoer vaak een lager eiwitgehalte. Gerbils hebben een hoger eiwit behoefte. Voer kan je aanvullen met kippen- of duivenvoer zodat het meer zaadjes heeft en zo vezelrijker en eiwitrijker wordt. Vooral als gerbilvoer niet voor de handen is en je standaard gemengd (hamster/ratten/muizen)voer geeft. Gerbils hebben ook dierlijk eiwit nodig. Je kan wat droge hondenbrokjes toevoegen zodat ze wat meer eiwitten en vitaminen d binnen krijgen. Kattenbrokjes bevatten vaak meer zout en is daarom minder geschikt. Ook kan je meelwormen geven en dit vinden ze erg lekker. Andere lekkernijen die je kunt geven zijn meloenpitjes en ongezouten noten.

Geef niet te veel fruit of groente. Hun spijsvertering is anders ingesteld dan de gemiddelde knaagdiersoort zoals de Syrische hamster. Het zijn woestijndieren en hun lichaam is aangepast aan droge omstandigheden. Te veel vocht kan tot diaree leiden. Stukje wortel of appel kan je gerust geven, zolang het niet te veel is.

Hooi en stro hebben zij nodig voor het knabbelen. Hooi is tevens een aanvulling op de verzelrijke dieet en kan beter gegeven worden dan stro. Stro is minder voedzaam en heeft meestal alleen nut op nestmateriaal.

Melasse en bindmiddelen in diervoeding

Melasse is een stroopachtig bijproduct van de suikerproductie uit suikerriet of suikerbieten. Het wordt vaak gebruikt als bindmiddel in harde, gekleurde brokjes die in veel soorten diervoeding worden gevonden. Melasse zorgt ervoor dat de ingrediënten aan elkaar blijven plakken en geeft een zoetige smaak aan het voer.

Toch gebruiken niet alle fabrikanten melasse als bindmiddel. Fabrikanten zoals Supreme gebruiken bijvoorbeeld johannesbroodpitmeel als alternatief bindmiddel. Dit is een natuurlijke en suikerarme optie. Op verpakkingen van dit soort voer staat vaak vermeld: "zonder suikers" of "zonder toegevoegde suikers."

Let op misleidende termen. De term "zonder suikers" kan verwarrend zijn. Het betekent namelijk niet dat het voer geheel suikervrij is. In alle diervoeding, inclusief hamster- en gerbilvoer, zitten van nature aanwezige suikers uit ingrediënten zoals granen, zaden of gedroogd fruit. Het verschil is dat deze suikers niet zijn toegevoegd, maar al van nature in de grondstoffen aanwezig zijn.

Als je diervoeding wilt met een zo laag mogelijk suikergehalte, controleer dan de ingrediëntenlijst op toevoegingen zoals melasse, honing, of gedroogd fruit en kies voor varianten die alternatieven zoals johannesbroodpitmeel gebruiken.

Mogelijke ingrediënten gerbilvoer



Hieronder zie je een overzicht van de mogelijke zaden, noten, gedrooge groente en andere ingrediënten die in gerbilvoer voorkomt.

hamstervoer mais Mais

Mais is een graan wat origineel afkomstig is uit Midden-Amerika en behoort tot de grassen.
hamstervoer maisvlokken Maisvlokken

Dit zijn de lichtgele platte stukjes. Hele maiskorrels zijn lastig te eten en daarom wordt het geplet.
hamstervoer pinda's Gedopte pinda's

In pinda's zit heel veel magnesium en bevat de benodigde vetten. Mongoolse gerbils zijn niet dol op deze pinda's.
hamstervoer gedroogte wortel Gedroogte wortelstukjes

Gedroogde wortel bevat vitaminen A, B-complex en C.
hamstervoer gekleurd brood Gedroogd brood

In bepaalde gerbilvoer zitten kleine stukjes gedroogd en gekleurd brood.
hamstervoer speelvoer Speelvoer en knaagbrokken

In bepaalde gerbilvoer zit speelvoer. Dit zijn grote en harde stukken waar ze lekker aan kunnen knagen.
hamstervoer insecten Gedroogde insecten

Gedroogde insecten zitten boordevol vitamine A en D3.
hamstervoer wormen Gedroogde wormen

Gedroogde wormen zijn heel gezond voor hamsters. Ze zitten boordevol vitamine A en D3. Maar ze moeten het wel in beperkte mate krijgen.

Mineralen in de Voeding van Gerbils



Mineralen zoals calcium, fosfor, ijzer en andere zijn essentieel voor de gezondheid van gerbils. Ze spelen een cruciale rol in de opbouw en het goed functioneren van hun lichaam. Hieronder volgt een overzicht van belangrijke mineralen en hun functies voor gerbils.

Calcium
Calcium is essentieel voor de stevigheid van het skelet en de tanden van gerbils. Het ondersteunt ook de werking van hun spieren en zenuwen.

Fosfor
Fosfor werkt samen met calcium om de botten en tanden sterk te houden. Het is daarnaast betrokken bij de energiestofwisseling en maakt deel uit van het DNA van gerbils.

IJzer
IJzer is een belangrijk onderdeel van hemoglobine, dat zuurstof door het lichaam transporteert. Het ondersteunt ook het immuunsysteem en draagt bij aan de energievoorziening.

Jodium
Jodium is nodig voor de productie van schildklierhormonen, die essentieel zijn voor groei en stofwisseling. Het draagt ook bij aan een goed werkend zenuwstelsel en de energiehuishouding.

Kalium
Kalium helpt bij het samentrekken van spieren, het goed functioneren van zenuwen en het handhaven van een normale bloeddruk. Het speelt ook een rol in de energiehuishouding.

Koper
Koper ondersteunt de opname van ijzer in hemoglobine, wat belangrijk is voor het zuurstoftransport. Het is ook betrokken bij pigmentvorming, bindweefselontwikkeling en botvorming. Daarnaast draagt koper bij aan een sterke weerstand.

Magnesium
Magnesium is nodig voor een goede energiestofwisseling, de opbouw en werking van spieren, en de overdracht van zenuwprikkels. Het draagt ook bij aan de stevigheid van het skelet.

Mangaan
Mangaan ondersteunt de vorming van botweefsel en speelt een rol in de stofwisseling van aminozuren, cholesterol en koolhydraten.

Natrium
Natrium reguleert de vochthuishouding, ondersteunt de spierfunctie en helpt bij de geleiding van zenuwprikkels. Samen met kalium is het belangrijk voor het handhaven van een gezonde bloeddruk.

Zink
Zink speelt een rol in de opbouw van eiwitten en ondersteunt de groei en vernieuwing van weefsels. Het is belangrijk voor gezonde botten, huid en een goed werkend immuunsysteem. Zink helpt ook bij de afbraak van koolhydraten en draagt bij aan de vruchtbaarheid van gerbils.

Vitaminen voor Gerbils



Vitaminen zijn chemische verbindingen die een belangrijke rol spelen bij de groei, het herstel en het goed functioneren van het lichaam van gerbils. Ze zijn essentieel voor hun algehele gezondheid en welzijn.

Vitamine A
Vitamine A is belangrijk voor de weerstand van gerbils en wordt vaak de "anti-infectie" vitamine genoemd. Het ondersteunt ook de groei, het gezichtsvermogen en de gezondheid van de huid en het tandvlees van gerbils.

Vitaminen B-complex
Vitaminen B-complex bestaan uit verschillende vitaminen (zoals B1, B2, B3, B5, B6) en vervullen veel functies in het lichaam van een gerbil. Ze helpen bij de verbranding van koolhydraten, de afbraak van eiwitten, en ondersteunen het functioneren van het zenuwstelsel en het hart.

Vitamine C
Vitamine C speelt een cruciale rol in de weerstand van gerbils en draagt bij aan gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Het bevordert ook de opname van ijzer en helpt het zenuwstelsel goed functioneren, terwijl het bijdraagt aan de energiebehoefte van gerbils.

Vitamine D
Vitamine D is essentieel voor sterke botten en tanden. Het helpt gerbils calcium en fosfor beter op te nemen, wat belangrijk is voor hun skeletstructuur. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij het ondersteunen van de weerstand en het goed functioneren van de spieren.

Vitamine E
Vitamine E is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en het behoud van spier- en ander weefsel. Het speelt ook een belangrijke rol in de weerstand van gerbils, waardoor ze beter bestand zijn tegen infecties.

Vitamine K
Vitamine K is van belang voor de bloedstolling bij gerbils en ondersteunt ook de botstofwisseling, wat cruciaal is voor hun algehele gezondheid en botsterkte.

Juiste Verhouding Calcium : Fosfor en Vitamine D voor Gerbils



Bij gerbils is de juiste verhouding tussen calcium en fosfor belangrijk voor hun gezondheid. Gerbils hebben een calcium-fosforverhouding van ongeveer 2:1 nodig, wat helpt om hun botten en tanden sterk te houden. Te veel of te weinig calcium of fosfor kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals rachitis. Het is belangrijk dat hun dieet voldoende calcium bevat en niet te veel fosfor, omdat dit kan leiden tot problemen met hun botgezondheid.

In commercieel gerbilvoer wordt vaak synthetische vitamine D toegevoegd, maar in de natuur haalt een gerbil zijn vitamine D meestal uit de insecten die het eet. Er is niet veel bekend over de specifieke hoeveelheid vitamine D die gerbils nodig hebben. In de natuur consumeren zij kevers die rijk zijn aan vitamine d. Het is belangrijk om te zorgen voor een gebalanceerd dieet, waarbij de vitamine D-inname niet te hoog wordt, omdat teveel vitamine D schadelijk kan zijn voor de nieren, het hart en de bloedvaten van gerbils.

Verhouding Omega 6 en Omega 3



Voeding moet in totaal gezien ook een goede verhouding Omega 6 : Omega 3 heeft. Een goede verhouding is 4:1. Zonnepitten bevatten veel Omega 6 en kent een verhouding van 300:1. In de praktijk zie je dat voer vooer gerbils minder zonnepitten bevatten. Veel zonnepitten maakt het voer namelijk snel te vettig en te veel zonnepitten geeft een verhoogde kans op het vormen van gerstekorrels. Dit betekent niet dat je voeding de zonnepitten eruit moet halen. Maar dat wanneer je extra's geeft, je niet extra zonnepitten moet geven indien voeding al veel zonnepitten bevat.

Voedingswaarden



Per 100 gramPompoen-
pitten
Zonne-
bloem-
pitten
MaisTarweHaverAmandelenAndijvieSlaGedroogde
erwten
Pinda'sGekookt ei
Eiwit24,5 gr27,0 gr9,2 gr12,4 gr12,6 gr19,5 gr1,5 gr1,3 gr22,5 gr26,0 gr12,9 gr
Vitamine A0,00 mg0,00 mg0,00 mg0,00 mg0,00 mg0,02 mg0,40 mg0,15 mg0,03 mg0,00 mg 0,22 mg
Vitamine B10,20 mg1,80 mg0,36 mg0,50 mg 0,52 mg0,22 mg0,05 mg0,06 mg0,90 mg0,90 mg0,10 mg
Vitamine B20,40 mg0,18 mg0,20 mg0,15 mg 0,17 mg0,60 mg0,05 mg0,08 mg0,20 mg0,15 mg0,30 mg
Vitamine B60,00 mg1,00 mg0,40 mg 0,04 mg1,00 mg0,06 mg0,04 mg0,06 mg0,30 mg0,30 mg 0,12 mg
Vitamine B110,00 mg0,00 mg0,00 mg 15,0 mg0,00 mg30,0 mg50,0 mg40,0 mg0,00 mg 1,00 mg40,0 mg
Vitamine B120,00 mg0,00 mg0,00 mg 0,0 mg0,00 mg0,00 mg0,00 mg0,00 mg0,00 mg 0,00 mg1,10 mg
Vitamine C0,00 mg0,00 mg0,00 mg0,00 mg0,00 mg0,00 mg0,00 mg 15,0 mg2,00 mg0,00 mg0,00 mg
Natrium6 mg50 mg6 mg10 mg 10 mg5 mg25 mg10 mg20 mg5 mg 145 mg
Kalium800 mg500 mg330 mg500 mg 350 mg850 mg300 mg220 mg1000 mg 700 mg147 mg
Calcium50 mg90 mg15 mg45 mg 80 mg250 mg60 mg40 mg70 mg 60 mg60 mg
Fosfor800 mg600 mg250 mg400 mg 340 mg450 mg70 mg33 mg350 mg 370 mg220 mg
IJzer10 mg5,5 mg0,5 mg3,3 mg 6 mg4,1 mg0,4 mg1,1 mg5,2 mg 2,1 mg2,1 mg
Magnesium160 mg390 mg45 mg140 mg 0 mg150 mg10 mg10 mg90 mg 2100 mg10 mg
Koper0 mg2,4 mg0,04 mg0,6 mg 0,47 mg0,8 mg0,05 mg0,05 mg0,2 mg 0,5 mg0 mg
Zink6 mg4,2 mg1 mg4,1 mg 4,5 mg2,1 mg0,3 mg0,22 mg3,2 mg 3,0 mg1,3 mg

Gebrek aan en te veel aan voedingsstoffen



Een tekort aan eiwit, vitaminen of andere voedingsstoffen kunnen tot problemen leiden. Maar ook een te veel van een bepaalde voedingsstof kan tot problemen leiden. Bijvoorbeeld een tekort aan vitaminen A kan leiden tot groeistoornissen of kan zorgen voor een te kleine nest. Te veel aan vitaminen A kan leiden tot vermoeidheid, duizeligheid, misselijkheid, koppijn en kan leiden tot vergroting van de lever. Een langdurig te veel aan vitaminen D kan schade veroorzaken aan het hart, de nieren en bloedvaten. Wanneer je hamstervoer zelf samenstelt, dan moet je rekening houden met de samenstelling van de hoeveelheid van de voedingsstoffen. Hieronder een tabel met daarin de mogelijke verschijnselen indien er sprake is van een gebrek of overmaat.

Gebrek aan en te veel aan voedingsstoffen



Een tekort aan eiwit, vitaminen of andere voedingsstoffen kunnen tot problemen leiden. Maar ook een te veel van een bepaalde voedingsstof kan tot problemen leiden. Bijvoorbeeld een tekort aan vitaminen A kan leiden tot groeistoornissen of kan zorgen voor een te kleine nest. Te veel aan vitaminen A kan leiden tot vermoeidheid, duizeligheid, misselijkheid, koppijn en kan leiden tot vergroting van de lever. Een langdurig te veel aan vitaminen D kan schade veroorzaken aan het hart, de nieren en bloedvaten. Bij gerbils is een gebalanceerde hoeveelheid vitamine D cruciaal voor een goede botgezondheid, maar een teveel kan schadelijk zijn, vooral bij langdurige inname. Wanneer je gerbilvoer zelf samenstelt, moet je rekening houden met de samenstelling van de hoeveelheid van de voedingsstoffen. Hieronder een tabel met daarin de mogelijke verschijnselen indien er sprake is van een gebrek of overmaat.

Gebrek aan of overmaat vanVerschijnselenTe vinden in
Eiwit Bij gebrek: slechte vacht, haaruitval, onvruchtbaarheid, slechte groei van jonge dieren, kannibalisme, bijterigheid

Bij overmaat: schikachtig gedrag, bijterigheid
Gedroogde erwten, bonen, soja, pinda's, pistachenoten, cashewnoten, pompoenpitten
Vitamine A Bij gebrek: longontsteking, huidslijmvlies- en oogbeschadigingen, groeistoornissen, diarree en algemene infectiegevoeligheid, krampen, kleine nesten, dun haar, maagzweren

Bij overmaat: vermoeidheid, duizeligheid, misselijkheid, koppijn, vergroting van de lever
Wortelen, eigeel, vers groenvoer, bananen en ander fruit
Vitamine B-compl. Bij gebrek: haaruitval, verminderde vruchtbaarheid, gewichtsverlies, verteringsstoornissen, trillen, zenuwverschijnselen, bloedarmoede, infecties

Er zijn weinig tot geen nadelige effecten bekend van een hoge vitamine B inname
Havervlokken, groenvoer, fruit, klaver, hondenbrokken, graan
Vitamine C Gerbils kunnen vitamine C niet zelf aanmaken en hebben het dus nodig in hun dieet. Een tekort kan leiden tot slechte gezondheid, verzwakte weerstand en huidproblemen. Groenvoer, fruit
Vitamine D Bij gebrek: groeistoornissen, verzwakte beenderen, botten en tanden

Bij overmaat: te veel vitamine D zorgt voor ontkalking van botten en kalkafzetting in bloedvaten en kan bij langdurige overmaat schadelijk zijn voor hart, nieren en bloedvaten
Gekookt ei, voedingsmiddelen van dierlijke herkomst
Calcium Bij gebrek: verlammingen, ontkalking van de botten en het afbreken van tanden

Bij overmaat: teveel aan calcium verstoort de opname van ijzer, zink, magnesium en fosfor en kan leiden tot problemen
Brood, groenten, gedroogde erwten, pinda's, veelzijdige voeding
Fosfor Bij gebrek: kan meestal niet optreden, aangezien fosfor in de meeste voedingen voorkomt.

Bij overmaat: verhoogde botstofwisseling, botontkalking, en kan leiden tot scheve snijtanden en andere tandproblemen. Te veel granen verhoogt het fosforgehalte.
Veelzijdige voeding, zit bijna overal in
Zink Bij gebrek: onvruchtbaarheid, groeivertraging, huidafwijkingen en blindheid

Bij overmaat: bloedarmoede en vermindering van weerstand
Bruinbrood, erwten en andere peulvruchten, pinda's, pompoenpitten en vlees

Lees meer over vitaminen en mineralen: http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/