Naar volgende pagina

De Mongoolse gerbil als gezelschapsdier

De website is nog in bewerking, maar is alvast online gezet! Geef opmerkingen gerust door via het contactformulier.
Mongoolse gerbil in bloempot De Mongoolse gerbil (Meriones unguiculatus) was in Nederland niet zo populair als huisdier. Daar is sinds 1 juli 2024 verandering ingekomen. Dit komt omdat toen in Nederland de huisdierenlijst ingevoerd is en de meer geschikte huisdiersoort Russische dwerghamster en de Campbelli dwerghamster vanaf dat moment verboden zijn. Veel mensen willen graag een huisdier. Als je alleen woont is het met een huisdier gezelliger. Je komt niet alleen thuis en er is wat te beleven. Of dat je samen iets hebt om van te genieten. Een hond of kat is niet voor iedereen geschikt, vooral niet als je klein woont. De huisdierenlijst kent maar een paar knaagdiersoorten die als huisdier mogen. En veel van de toegestaande knaagdieren zijn wilde dieren en helemaal niet geschikt. Wel geschikt zijn de Syische hamster, de Chinese dwerghamster, muis, tamme ratten en Mongoolse gerbils. Tamme ratten en muizen worden toch vaak (onterecht) als ongedierte gezien. En de Chinese dwerghamster is een dwerghamstersoort dat schuw is en klimbehoeftes kent. Dan blijft de Syrische hamster en de Mongoolse gerbils over. En daarom zijn de Mongoolse gerbils erg in opmars.

Mongoolse gerbils zijn charmante, nieuwsgierige dieren afkomstig uit de droge, steppenachtige gebieden van Mongoliƫ en Noord-China. Voordeel is dat ze weinig drinken en urineren. Of wel dat ze niet stinken zoals muizen wel doen. Ze komen ook wat minder als ongedierte over en zijn erg leuk om naar te kijken. Echter, het zijn geen knuffeldieren die je een lange tijd in je handen kunt houden om even mee te knuffelen.

Uiterlijk en gedrag



Mongoolse gerbils zijn kleine knaagdieren met een lichaamslengte van ongeveer 10 tot 12 centimeter, exclusief hun lange, harige staart. In de natuur hebben zij een bruine kleur, ook wel agouti kleur genoemd. Agouti betekent dat de haren verschillende tinten heeft en bij de Mongoolse gerbil zijn de haren voornamelijk bruin van kleur en hebben een zwarte haarpunt. Door de jaren heen zijn er diverse kleurmutaties opgetreden zoals albino, zwart, siamees, burmees en algerijn. Ook zijn er gevlekte exemplaren.

Mongoolse gerbils staan bekend om hun levendige en nieuwsgierige aard. Ze zijn zeer sociaal en genieten van interactie met soortgenoten. In tegenstelling tot sommige andere knaagdieren zijn gerbils overdag actief, wat hen ideaal maakt om naar te kijken. Een aquarium met twee Mongoolse gerbils is een leuk aangezicht. Ze hebben graafbehoeftes en als je de kooi daarop inricht, zul je ze zien hoe ze net als in de natuur bezig zijn.

Sociaal gedrag en bijten niet



Gerbils zijn sociale dieren en moeten altijd in paren of kleine groepen van hetzelfde geslacht worden gehouden. Een eenzame gerbil kan depressief en gestrest raken. Later koppelen is niet mogelijk en bij aanschaf moet je direct kiezen voor meerdere exemplaren van ongeveer dezelfde leeftijd. Hun speelse interacties en nauwe banden met soortgenoten maken hen boeiend om te observeren en naar te kijken. Daarom is de inrichting van de kooi erg belangrijk.

Gerbils zijn gemakkelijk tam te maken als ze jong worden gehanteerd. Ze houden ervan om voorzichtig vastgehouden en geaaid te worden, maar wees geduldig en laat ze eerst wennen aan jouw geur en aanwezigheid. Hun speelse en nieuwsgierige karakter zorgt ervoor dat ze actief contact zoeken met hun eigenaar. Omdat ze snel en wendbaar zijn, zijn ze minder geschikt voor zeer jonge kinderen. Houd er rekening mee dat ze niet houden van knuffelen. Op de hand houden en knuffelen voor wat langer tijd, zijn ze niet geschikt voor en kan je beter kiezen voor een Syrische hamster indien dit jouw wens is.

Mongoolse gerbil hebben veel graafbehoeftes