Naar volgende pagina

De aanschaf van gerbils

De website is nog in bewerking, maar is alvast online gezet! Geef opmerkingen gerust door via het contactformulier.

Voordat je tot aanschaf overgaat



Als je naar de in Nederland geldende wetgeving kijkt, mag je een heleboel soorten gerbils houden en aanschaffen. Dit zijn de Algerijnse gerbil, de Bleke gerbil, de Dwergrenmuis, de Grote Egyptische renmuis, de Harrington's gerbil, de Noordafrikaanse renmuis en de Mongoolse gerbils. De reden dat veel gerbilsoorten op de huisdierenlijst (positieflijst) staan is dat de eerst zesgenoemde exemplaren door Nederlandse overheid als solitair bestempeld zijn en daarom risico van overpopulatie niet bestaat. Echter, dit zijn allemaal ongeschikte huisdieren en kan je beste niet aanschaffen. Enerzijds omdat wat te koop aangeboden wordt nog dicht bij wilde dieren staat en anderzijds omdat ze niet geselecteerd zijn op tamheid, karakter en gezondheid. De laatst genoemde soort, de Mongoolse gerbil, mag omdat deze soort als gedomesticeerd beschouwd wordt. En feitelijk is dit ook de enige soort gerbil dat als huisdier geschikt is. Maar sta stil dat dit in vergelijk met Syrische hamsters of dwerghamsters minder knuffeldieren zijn en meer kijkdieren. En dat één exemplaar een zielig exemplaar is. En dat waar meerdere dieren samen gehouden worden, het ook mis kan gaan. En dat bij het houden van deze soort gerbils, je een reserve kooi nodig hebt indien zo'n-resize noodgeval voorkomt.

Ook moet je eerst goed nadenken waar je de kooi neer gaat zetten. De kooi moet ergens tochtvrij staan en op een plek waar het niet te koud wordt. Want Mongoolse gerbils houden niet van temperaturen beneden de 18 graden. En bij temperaturen boven de 30 graden vinden zij te warm. Optimaal is tussen de 26 en 28 graden. Zorg ervoor dat een gerbilverblijf niet in de zonlicht staat en dat je het zo inricht dat ze een huisje, gangen en tunnels hebben zodat ze kunnen schuilen. Denk voor de aankoop na hoe groot de kooi moet zijn en hoe je het gaat inrichten.

Er zijn mensen die allergisch zijn voor gerbils. Vaak zijn die mensen niet allergisch voor de gerbil zelf, maar bijvoorbeeld voor het voer of de bodembedekking. Dit kan veel stof bevatten. Je kan voor huidschilfers allergisch zijn, maar een gerbil is erg klein en heeft niet zoveel huidschilfers. Wanneer je een vermoeden hebt dat je allergisch kunt zijn of dat er andere gezinsleden zijn die allergisch kunnen zijn, laat dit dan eerst onderzoeken.

Mongoolse gerbils moeten dagelijks verzorgd worden. Sta ook stil bij de (mogelijke) vakanties. Wie verzorgt je gerbils dan?

Sta ook stil dat Mongoolse gerbils groepsdieren zijn en soortgenoten nodig heeft. Je kunt niet zomaar exemplaren bij elkaar zetten en bij aanschaf moet je dus direct meerdere exemplaren kopen. Deze exemplaren moeten van ongeveer dezelfde leeftijd zijn. Daarmee verlaag je de kans dat ze later onenigheid krijgen. Sta stil of je mannetjes wilt of vrouwtjes. En dat je niet de fout maakt dat je een mannetje en vrouwtje koopt. Want je wilt natuurlijk geen nestjes. Het beste is dus om twee exemplaren te kopen. Hoe groter de populatie namelijk, hoe groter het risico is dat het mis gaat. Maar soms kan je beste drie nemen. Want er worden ook nestjes geboren met oneven aantal exemplaren. En je wilt niet dat één exemplaar alleen achter blijft.

Waar kan je Mongoolse gerbils?



Mongoolse gerbils kan je op veel plaatsen kopen. Je kan naar een dierenwinkel gaan of via een internet zoeken naar mensen die gerbils aanbieden of naar een evenement gaan waar ze kleine knaagdieren showen en verkopen. Ook kan je op zoek gaan naar een fokker die bij je in de buurt woont. Natuurlijk kan je ook eens kijken of een asiel die dicht bij je in de buurt toevallig gerbils opgevangen heeft.

Dierenwinkels

Je hebt verschillende dierenwinkels die kleine knaagdieren verkopen. Zij moeten conform de wet wel gecertificeerd zijn. Vraag aan de verkoper waar de Mongoolse gerbils die zij verkopen vandaan komen en of hij de naam van de fokker wil vertellen. Of dat het om een gecertificeerd fokbedrijf gaat. Een deel van de dierenwinkels kopen hun dieren via de handelaren en deze dieren worden deels door broodfokkers (= iemand die voor puur geldgewin dieren fokt) gefokt of via importlijnen naar Nederland gehaald. Deze dieren zijn vaak schuw, minder mooi van bouw en vaak lastiger tam te maken.

Via internet zoeken

Je kan bijvoorbeeld via Marktplaats zoeken of iemand Mongoolse gerbils in de buurt aanbiedt. Helaas zijn er niet heel veel fokkers en zijn ze niet gemakkelijk in de buurt te vinden.

Evenement Exoknaag

In Nederland vindt een paar keer per jaar het dierenevenement Exoknaag plaats. Op dit evenement zijn verschillende verenigingen actief en wordt er vaak een knaagdieren keuringen gehouden. Er zijn allemaal verkooptafels aanwezig en er zijn altijd wel een aantal serieuze fokkers aanwezig die de door hun gefokte dieren verkopen. Let erop dat ook broodfokkers op deze evenementen staan.

Link voor meer informatie over Exoknaag: VHM-Events.com

Mongoolse gerbils van fokker Braak

Mijn broer Peter en ik, Martin Braak, fokken hobbymatig Mongoolse gerbils in kleine aantallen. Peter doet de verkoop en je kan contact opnemen Via het contactformulier of bel / whatsapp 06-20440099.

Voorzorgmaatregelen voor het ophalen



Het is zo ver, je gaat je nieuwe Mongoolse gerbils ophalen! Maar wat moet je allemaal voorbereid hebben?

Vergeet niet een transportbakje mee te nemen. De gerbils moeten veilig op de terug reis vervoerd worden. Neem dus niet de kooi mee om ze in te vervoeren. Want je wilt niet dat op de terugreis ze heen en weer geschut worden. Doe voldoende bodembedekking in de transportbakje zodat ze bij de terugreis zo min mogelijk stress ervaren.

Als de dierenwinkel kartonnen doosjes aanbied om de gerbils te transporteren, accepteer dit niet. Binnen notime hebben zij het karton namelijk open geknaagd.

Neem geen fruit (appel, komkommer) mee omdat je denkt dat de Mongoolse gerbil onderweg vocht nodig heeft. Mongoolse gerbils drinken weinig en stresslevels zijn hoger bij de transport. Veel vocht leidt tot extra kans op diaree. Doe wat gerbilvoer in de transportkooi zodat wanneer ze wat willen eten, ze dat beschikbaar hebben.

Ook moet je van te voren de kooi klaar zetten. Je kan het beste de kooi helemaal van te voren inrichten. Wanneer je thuis komt is het voor de gerbils prettig om direct in zijn kooi gezet te worden zodat hij direct kan rusten. De reis ervaren zij als stressvol en zij hebben bij aankomst rust nodig.

Wanneer je een nieuwe gerbils in de dierenwinkel koopt, dan kan je natuurlijk alle benodigdheden ter plaatse kopen. Ga eerst van te voren heen om te kijken wat je allemaal wilt kopen en kijkt goed of het wel geschikt is. Niet alle kooien zijn namelijk geschikt. Zo voorkom je impulsaankopen en/of verkeerde aankopen. Zie voor meer informatie met betrekking tot de kooien bij het onderdeel huisvesting op deze website.

Een jong Mongoolse gerbil

Het ophalen van Mongoolse gerbils



Wanneer je de keuze hebt gemaakt om bij een fokker de gerbils te kopen, kijk dan goed of het om een goede fokker gaat. Zoek op internet naar ervaringen. Maak een praatje met de fokker en vraag onder andere naar hoe hij de dieren behandelt en wat hij de dieren voert. Tijdens dit gesprek merk je snel de passie aanwezig is of niet. Helaas zijn er ook mensen die zich voor doen als fokkers, maar eigenlijk "broodfokkers" of voederdieren fokkers zijn. Het kan best verdienstelijk zijn om af en toe aan de deur wat dieren te verkopen.

Kijk goed naar de gerbils die je aanschaft. Ook als je bijvoorbeeld via Marktplaats gerbils van iemand overneemt. Kijk of de gerbils geen wondjes hebben en gezond eruit ziet. Inspecteer de gerbils daarom goed. Zij moeten geen bultjes hebben en moet helder uit de ogen kijken. Wanneer ze mager overkomen of de vacht staat te veel open c.q. er zijn kale plekken, vraag na hoe dit komt. Het kan voorkomen dat de gerbils te veel stress ervaren hebben, Maar het kan ook door schurft of mijt komen. Gerbils moeten nieuwsgierig en levendig zijn. En niet agressief gedragen. Als gerbils zojuist verplaatst zijn en in een onbekenede situatie verkeren, kan het voorkomen dat zij terughoudend gedragen en als verlegen overkomen. Dat is normaal gedrag. Vraag ook naar de leeftijd van de jonge gerbils. Ze moeten minimaal zes weken oud zijn. Vertrouw je het niet, neem ze dan niet mee.

Vraag de fokker of er mogelijk problemen zijn of te zijn verwachten. Zo zijn er bepaalde lijnen die gevoeliger zijn voor diabetes. Je bent dan zo op de hoogte waar je op moet letten.

Wanneer je een bepaald geslacht wilt hebben, bereid dit dan goed voor. Het kan voorkomen dat een verkopen van een dierenwinkel niet goed kan seksen. En niet precies weet of het om een vrouwtje of mannetje gaat.

Pas op dat je niet voor een zielige gerbil gaat, met alle consequenties van dien. Een gerbil die kleiner is dan de rest en zielig overkomt, daar kan iets mis mee zijn. En wanneer je vermoed dat de gerbil ziek is of bijvoorbeeld mijt heeft, probeer je dan te beheersen en laat de gerbil waar hij is.